Dimarts 1 de novembre, 20h · Església de l’Assumpció · Entrades: 10 – 15 €

EVO & L’ALMODÍ

El grup EVO està format per músics experimentats dins del camp de la música antiga i d’arrel (L’Ham de Foc, Els Trobadors, Aman Aman, Capella de Ministrers, Eduardo Paniagua…) que ens presenten aquest nou projecte dedicat exclusivament al repertori medieval. El seu criteri pel que fa a la interpretació els porta a la investigació d’elements presents en tradicions musicals vives, tant europees com orientals, que guarden relació amb el nostre passat medieval. Reprenen així, una rica varietat de recursos a traves de tècniques d’ornamentació, rítmica, improvisació o instrumentàrium tot creant una estètica viva. La direcció musical corre a càrrec del multiinstrumentista Efrén López, col·laborador de diferents grups que interpreten tant música antiga com músiques del món al llarg d’Europa, especialment a Grècia i Alemanya.

Junt al grup Evo actuaran dues cantants de L’ALMODÍ, cor de cambra fundat a València l’any 2002. Els seus membres col·laboren habitualment amb el Cor de la Generalitat Valenciana, els cors del Liceu de Barcelona, Teatro Real de Madrid o l’Orfeón Donostiarra, així com amb grups de música antiga com la Capella de Ministrers, Harmonia del Parnàs i Evo.

 

NOTES AL PROGRAMA

DOMINA, l’univers femení a l’Edat Mitjana

En aquest programa ens aproximem a la complexa visió que es tenia a l’Edat Mitjana d’allò femení a través de moltes i ben diferents perspectives: la dels trobadors i la imatge que van crear de la dona com a ideal de perfecció i centre indiscutible del fin’ amor, o com a rival en els jocs dialèctics de les pastorelles o les tensos; les visions oposades que en tenia l’Església -bé com a ésser temptador i pecaminós per naturalesa, bé com a paradigma de puresa i creadora de vida en la figura de la Verge Maria-; o la de simple objecte de plaer dels goliards autors dels Carmina Burana… La mirada femenina com a contrapunt a l’obra dels trobadors es troba en les creacions de les compositores i poetesses medievals, des de la mística de Hildegard von Bingen a l’elegant sensualitat de les trobayritz Comtessa de Dia o Blanca de Castella. A més de peces d’aquestes dones, en aquest programa sentirem monodies profanes en les Cantigas de Santa Maria d’Alfons X el Savi, Cantigas de amigo de Martín Códax, cançons de trobadors occitans, polifonia del Codex Calixtinus i el Laudario de Cortona, junt als cants litúrgics de l’església ortodoxa búlgara.

PROGRAMA

DOMINA, l’univers femení a l’època medieval

Cantigas de Santa Maria d’Alfons X El Savi (s. XIII)
Muitas vegadas, CSM Núm. 192
Non é gran cousa, CSM Núm. 26
Que por al non devess’ om’ a Santa Maria servir, CSM Núm. 295
Aquela que prendeu, CSM Núm. 304

Codex Calixtinus (s. XII)
Congaudeant catholici

Cantigas de amigo de Martin Códax (s. XIII)
Ondas do mar de Vigo

Hildegard von Bingen (s. XII)
Alleluia
Quia ergo fémina

Trobadors Occitans (s. XII/XIII)
Domna, por vos ay chausida (anònim)/ Estampida royale (anònim)
Be m’han perdut lai (Bernat de Ventadorn/Efrén López)
Tant m’abelis l’amoros pessamens (Folquet de Marselha/Efrén López)
Pour longue attente (contrafactum anònim de B. de Ventadorn/E. López)

Cants litúrgics de l’església Ortodoxa Búlgara (s. IX-XI)
Dushe moya (anònim)
Chestneyshuyu heruvim (anònim)/Sandansko horo (Efrén López)

Laudario de Cortona (s. XIII)
Altissima luce (anònim)
Laude novella (anònim)

 

EVO & L’ALMODÍ

Efrén López Sanz, rabab, salteri, arpa, viola de roda, cítola, trompa marina i direcció

Ivàn López Sanz, veu

Miriam Encinas Laffitte, flautes de bec, viela, bendir, riq, dilruba

Pau Marcos Vicens: viela

Gloria Aleza, viela

Diana Real, veu i arpa

Ruth González i Queralt, soprano (L’Almodí)

Amparo Maiques Fernández, soprano (L’Almodí)